Pet razloga zašto vam je potreban sustav za budžetiranje

/Pet razloga zašto vam je potreban sustav za budžetiranje

5 razloga zašto vam je potreban softver za budžetiranje

Današnje poslovanje se ne smije zasnivati na prošlim podacima. Moramo planirati buduće poslovanje i uspoređivati se sa tim brojkama, a da bi u tome uspjeli potreban nam je fleksibilni softver koji će nam pomoći u boljem i točnijem donošenju odluka, softver koji će nam pružiti konkurentsku prednost.

Većina firmi koristi excel za planiranje i budžetiranje. Excel je dobar alat za male firme koje kreću s poslom. Kako se firme razvijaju i rastu excel postane problematičan za održavanje jer ga koristi više ljudi.

U nastavku ćemo navesti par ključnih razloga zašto uvesti sustav za planiranje.

Poboljšano izvještavanje

Kada se planovi prodaje komercijale nalaze u excel tablici, teško je svaki dan izraditi izvještaj u kojem će se vidjeti kako stoji prodaja u usporedbi s planom po svakom komercijalistu. Kada imate automatizirani softver za planiranje i budžetiranje, takva informacija dostupna je doslovno na klik.

Zamislite koliko vremena i energije potrošite na izradu izvještaja.  I kada ga izradite, uglavnom više nemate vremena za daljnju WHAT-IF analizu.

Sa sustavom za planiranje i budžetiranje, početnu informaciju dobijete trenutno, a preostalo vrijeme možete puno korisnije iskoristiti za ono što je bitno.

Pouzdanost

Excel tablice podložne su pogreškama koje mogu narušiti cjelokupni koncept budžetiranja. I što je najgore može dovesti do donošenja pogrešnih odluka jer su podaci krivo izračunati. Sustav za planiranje i budžetiranje koristi unaprijed definirane izračune koji su jednaki za sve sudionike u procesu planiranja.

Povećana produktivnost

Zamislite da softver za budžetiranje i planiranje stvarno služi svrsi. Kako bi to izgledalo? On bi bio motivator zaposleniku prema zadanom cilju. Zašto?

  1. Uštedjeli ste vrijeme zaposleniku koji više ne mora unositi planove u excel tablice gdje se morao mučiti s nepreglednim plahtama i popravljanjem formula
  2. Sada zaposlenik vrijeme može iskoristiti na ono što je stvarno bitno, a to je analiziranje i izrada što točnijeg plan jer nam je cilj doći do što točnijih podataka
  3. Proces sumiranja i konsolidacije pojedinačnih planova u jedinstveni plan se s uvođenjem softver automatizira i tu se postižu značajne uštede vremena kontrolera koji je prije morao ručno spajati sve planove.

Ispuni smo cilj = automatizirali smo ponavljajuće akcije i oslobodili vrijeme za bitne stvar

Planiranje prodaje
Izrada planova

Verzioniranje i rolling forecast

Nije jednostavno kreirati godišnji budžet. Za izradu što točnijeg budžeta često se radi više verzija budžeta, tj. više verzija excel datoteka. Svi znamo koliki je problem kada moramo uskladiti 5 puta jedne te iste podatke. Teško se snaći u hrpi excel tablica koje dobijemo od zaposlenika, a još teže kada moramo pratiti verzije excel datoteka.

Zbog kompleksnosti izrade planova,  poduzeća su kreirala godišnji budžet. Ali godišnji budžet nam prije može služiti kao orijentacija. Situacija se na tržištu prečesto mijenja da bi isti plan mogao trajati godinu dana. Upotrebom softvera za budžetiranje i planiranje, planovi se mogu raditi kvartalno, mjesečno, pa čak se mogu raditi tjedni ili dnevni planovi po satima! (rolling forecast)

Donošenje odluka za budućnost

U poslovanju bombardirani smo sa hrpom podataka i na neki način svaki donositelj odluke mora filtrirati dobre podatke od loših. Softver za budžetiranje i planiranje služi za donošenje odluka na temelju dobrih podataka.

Automatizirani sustav za planiranje omogućuje vam da se oslonite na unesene podatke i donesete odluke za budućnost.

Budžetni plan

Zaključak

Excel je izvrstan alat i svatko od nas ga zasigurno koristi svaki dani. Ali kada je pitanje izrada budžeta na razini cijele organizacije, pregled plana iz različitih perspektiva, praćenje izvršenje plana, konsolidacija planova i izmjena planova tu je daleko bolje ciljani sustav za budžetiranje i planiranje koji štedi vrijeme i pruža točnije podatke za donošenje odluka.

Ukoliko želite vidjeti kao vam Futura View može pomoći u planiranju i boljem odlučivanju, slobodno nam se javite za prezentaciju softvera.

2018-05-04T12:31:12+00:00 November 6th, 2017|budžetiranje|