Predviđanje 2018-12-05T16:44:26+00:00

Futura Forecast
Odredite moguće ishode budućeg poslovanja.

Forecasting ili prognoziranje

Svi ćemo se složiti da bi nam jedan DeLorean dobro došao. Futura Forecast nije softver za putovanje kroz vrijeme, ali vam može omogućiti definiranje mogućih ishoda. Možete vidjeti koji su mogući budući scenariji, a kada znate što vas čeka, lakše se možete pripremiti za nadolazeće događaje.

“It is always wise to look ahead, but difficult to look further than you can see.”

Winston Churchill

rolling forecasting

Forecasting vs planiranje

Trebamo razlikovati planiranje od prognoziranja. Obično se krajem trenutne godine rade godišnji planovi za narednu godinu. Međutim teško je predvidjeti što će se dogoditi za 6 ili 12 mjeseci.  Upravo iz tog razloga potrebno nam je prognoziranje= da točnije planiramo mjesečne ili kvartalne periode koji dolaze.

Možemo povući paralelu s poljem.

Ne možemo baciti sjeme na početku sezone i doći na kraju pobrati plodove. Moramo se brinuti oko svog polja. I to na vrijeme. Kada nastupi suša kasno nam je uvoditi navodnjavanje. Sustav navodnjavanja morali smo uvesti prije nego je došlo do suše. Sustav navodnjavanja morali smo planirati za tu godinu (planiranje), a zatim slušati vremensku prognozu da znamo kada započeti s navodnjavanjem (prognoziranje).

During the budgeting cycle we shine a strong light into the future. Then we turn off the high beams and start driving into the next year with low beams only. As we drive on and the quarters pass the low beams get gradually covered in mud and become weaker and weaker. Is this a safe way of driving in the dark”

Kratkoročno planiranje

Princip prognoziranja omoguće stavljanje skore budućnosti u sadašnjost i donošenje odluka na temelju podataka sa ciljem postizanja dogovorenih ciljeva. Omogućuje nam da se bolje pripremimo za nadolazeći vremenski period.

 

forecast

Scenarij

Pored definiranja nevjerojatnijeg mogućeg ishoda koji će se dogoditi, Futura Forecast omogućuje definiranje raznih scenarija. (WHAT-IF) koji će nam približiti što će se dogoditi ako se određene prognoze ostvare.

  • Što će se dogoditi ako nas napusti glavni kupac
  • Što će se dogoditi ako se cijena sirovina poveća za 10 %
  • Što će se dogoditi ako nam se poveća prodaja za 20 %

 

Isprobajte Futura View 2.0

Kontaktirajte nas